Sundhedsprojekter

Vidste du, at sund kost kan redde liv på landevejene? Transportens Udviklingsfond har siden 2005 gennemført adskillige sundhedsprojekter og undersøgelser af chaufførers sundhed. Resultaterne taler for sig selv.

Kost og reaktionsevne

I 2005 startede fondens projektchef, Magnus Købke, sammen med kost- og ernæringseksperten, Mette-Marie Linding, en uvildig undersøgelse, der skulle undersøge sammenhængen mellem chaufførers kost og reaktionsevne. Otte chauffører deltog i et todages eksperiment på TSU Simulator-center. Fire af chaufførerne fik sund kost og motion, mens de øvrige fire skulle spise, ryge og drikke, som de havde været vant til.

Den korte uvildige undersøgelse førte til produktionen af en kogebog målrettet chauffører. Den fik titlen ’Dagens Ret’ og skabte en opmærksomhed, som kickstartede sundhedsbevægelsen I Transportens Udviklingsfond.

Chaufførerne startede på simulatorcentret om mandagen, og allerede om tirsdagen var der en mærkbar forskel. Vi lavede nogle forskellige reaktionstests i vores simulator, og de fire, der havde spist sundt, havde en væsentlig hurtigere reaktion end de fire, der spiste usundt

Magnus Købke
Projektchef for Transportens Udviklingsfond

Sikkerhed og sundhed bag rattet

Det storstilede sundhedsprojekt Sikkerhed og Sundhed bag Rattet, der løb fra 2007 til 2008 påviste, at sund kost og motion i blot 12 dage kan forbedre lastbilchaufførers reaktionstid med hele 16%. Det svarer til at forkorte bremselængden med 20 meter fra 90 til 0 km/t.

Fondens projekter - sundhed.

Meldgaard A/S i Åbenrå er en af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen. Hos dem har sundhedsprojekterne skabt ændringer helt frem til i dag. De indførte sund kost i kantinen, oprettede et motionsrum og satte generel fokus på sundheden for firmaets 500 ansatte.

Da projektet begyndte, havde 74% af deltagerne forhøjet kolesteroltal. Da det sluttede, var andelen reduceret til 39%. Blodtrykket faldt og risikoen for hjertekarsygdomme blev reduceret.

De positive effekter af den sundere kost stod i kø. Derfor udgav Transportens Udviklingsfond på baggrund af erfaringerne endnu en kogebog – ’Vejviser til et sundere liv bag rattet’. Kogebogen blev finansieret af Pension Danmark og udkom i 50.000 eksemplarer.

Vi kunne konstatere, at chaufførerne på de steder, de kom på deres ruter, fik burgere og pommes frites eller brun sovs og kartofler. I samarbejde med nogle tankstationer kiggede vi på, hvad man kunne lave af sunde måltider, som chaufførerne ville spise.”

Magnus Købke
Projektchef for Transportens Udviklingsfond